Fjortonde året med
bruksvandring i Långvind

Långvinds bruk är ett järnbruk från stormaktstiden på Hälsingekusten. I sommar blir det för fjortonde året natur- och kulturvandringar i Långvind. Nyheten i år är att vandringarna blir på lördagar, som gör det lätt att direkt efter gå vidare till Musik i sommarkväll i Långvinds brukskapell. En annan nyhet är att bruksvandringen avslutas med dricka och smörgås istället för kakor, så besökaren kan vandra vidare med något i magen till kapellet.

Lördagen den 1 juli börjar årets natur- och kulturvandringar i Långvinds bruk. Dessa bruksvandringar är STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvinds äldsta aktivitet. Bruksvandringarna är varje lördag under högsommaren, 1 juli–5 augusti, klockan 15–17.30. Ciceron är Jörgen Bengtson.

Bruksvandringarna kräver ingen förhandsanmälan. Det är bara att komma oanmäld. Långvindsbruk ligger nio minuter från E 4:an och Ångersjöns rastplats.

Bruksvandringarna tar besökaren på en intressant vandring i järnbruket från svensk stormaktstid, grundat 1687.

På Kungsgården Långvind ligger i början av ”bruksgatan”. Från gårdsplanen går vandringen till bron vid Kvarndammen, där man betraktar Långvinds ström som gav upphov till bruket, tittar in i den ”nya” kraftstationen och gamla smedjan, för att sedan gå längs ”bruksgatan”. Här vandrar vi genom Norrlands lägsta lindallé, förbi stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) mot Långvinds herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell blir det en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som efter 331 år blir köpt av ett stort skogsbolag, Holmen Skog AB.

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, passerar den bland annat kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga ruinen av masugen och stora kolmagasinet, går vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under och förbi ångsågverket.

På vägen tillbaka går vandringen – om tiden tillåter – på natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården Långvind.

På Kungsgården Långvind väntar kaffe, te eller kall äppeljuice med smörgås till.

Bilden visar den klassiska milstenen i Långvinds lindallé.

Text och foto:
Jörgen Bengtson