Sommar med fyra
forntidsvandringar

Det blir fyra forntidsvandringar sommaren 2023 i Enånger på Jungfrukusten. Dessa tar besökaren på en arkeologisk vandring till Enångers gamla kyrka, till kusliga avrättningsplatsen i Sivik på gränsen mellan Enånger och Njutånger, i Långvinds bruk på temat ”från hamn till hytta” och till mytomspunna Hedningahällan i Enånger.

Guider är ArcMontanas erfarna arkeologer, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson.

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda fyra kvalificerade vandringar sommaren 2023. Det är särskilt roligt att Lena och Ola tar oss med på en guidning runt och i Enångers medeltidskyrka, som blev en stor succé förra året, säger Agneta Bengtson på arrangören Kungsgården Långvind till Hälsingekusten.se.

Visningen av Enångers gamla kyrka ger nya perspektiv på kyrkan med historiska och arkeologiska ögon.

Vandringen till avrättningsplatsen i Sivik, på gränsen mellan Enånger och Njutånger, ger inblick i denna och andra avrättningsplatser, som tidigare fanns i städer och socknar över hela Sverige.

Vandringen i Långvinds bruk ger en inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk, som hade sin storhetstid under 1700-talet och första hälften av 1800-talet, där vi vandrar ”från hamn till hytta”.

Vandringen till sägenomspunna Hedningahällan är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

År 2023 är forntidsvandringarna fyra lördagar i slutet av sommaren:
• 12 augusti, klockan 15–16.30, i Enångers gamla kyrka
• 19 augusti, klockan 15–16.30, till avrättningsplatsen i Sivik
• 26 augusti, klockan 15–16.30, i Långvind ”från hamn till hytta”
• 2 september, klockan 15–17.00, till Hedningahällan, Enånger

Kungsgården Långvind erbjuder inte bara forntidsvandringar för enskilda som kommer till de ovan annonserade forntidsvandringar, utan också för grupper på minst sex personer som bokar forntidsvandring till ovanstående mål.

Utöver dessa finns även möjlighet att vandra i Finnskogen Nianfors, som ger inblick i en föga känd finnskogskultur i hjärtat av Hälsingland, i Rödhälle skans, som ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv, samt i det hälsingska manufakturverksområdet Sofieholm, vilket ger kunskap om den tidiga industrialismen med vattenkraften i fokus, först som manufakturverk, sedan som kraftstation.

De annonserade forntidsvandringarna kräver förhandsanmälan senast klockan 18 dagen före vandringen till info@langvind.com eller 070-660 55 60.

Bilden visar Lena Berg Nilsson.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 23 mars 2023