Sommarbutik
får ny arrendator

Långvinds fritidsområde, Enånger, får ny arrendator av den sommaröppna livsmedelsbutiken, Elin Eriksson. Hon tar över efter Mikael Pettersson, som drivit butiken i 17 år. Tidigare fanns under sommaren butiker eller kiosker i många fritidshusområden eller fritidshusdominerade områden på Hälsingekusten. I dag är – vad vi vet – livsmedelsbutiken i Långvind den enda fullsortimentssommarbutiken som är kvar.

Elin Eriksson är sommarboende med familjen på Ekorrstigen i Långvinds fritidsområde. Hon kommer från en företagarfamilj. Hon vill satsa på att utveckla sommarbutiken i Långvind, som vanligen håller öppet ungefär två månader under sommaren.

Det kan bli aktuellt att hålla butiken öppen både längre tid under säsongen och en större del av dygnet genom att göra den obemannad, med krav på inloggning för att handla i butiken.

En arbetsgrupp inom samfällighetsföreningen har arbetat med att hitta en ny entreprenör. Gruppen består av Anna Birgersson Dahlberg, Anders Kjällman (föreningens ordförande) och Jon Ol-Mårs.

– Föreningen kommer nu, liksom tidigare, att uppmana oss att med idéer att utveckla sortiment och utbud, men Elin är fri att efter eget affärssinne hitta rätt mix. Vi hoppas att samarbetet med Ica Trönö kan ge den service vi efterfrågar. Ettårsavtal med möjlighet till förlängning är vad enats om som start, säger Anders Kjällman till Hälsingekusten.se.

Sommarbutiken, som butiken passande nog heter, är Hälsingekustens enda sommarsäsongsöppna livsmedelsaffär med fullt sortiment.

Sommarbutiken har en aktiv Facebooksida med 480 följare.

Mikael Pettersson skriver på butikens Facebooksida:

”Jag såg fram emot att öppna butiken även denna sommar men på grund av en del tråkiga omständigheter så går inte det. […] Min förhoppning är att saker och ting ordnar upp sig till sommaren 2024 och att jag då får möjligheten att åter öppna Sommarbutiken.”

Butiken brukar ha öppet från mitten av juni till mitten av augusti, vanligen måndag–söndag klockan 10–20. Efter mitten av augusti brukar butiken vara öppen två eller tre kommande helger.

Affären har under flera år haft butiksbakat bröd, lösviktsglass och enkel servering, med Långvindsburgare, olika korvar och dryck.

Långvinds fritidsområde är stort nog att bära upp en sommarbutik och har en samfällighetsförening som är stark nog att gå i land med uppgiften. För samfällighetsföreningen är butiken strategisk, en naturlig samlingspunkt i Gävleborgs största fritidshusområde.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 26 april 2023