Midsommarfirandet
tillbaka efter pandemin

Midsommarfirandet år tillbaka efter coronapandemin. På midsommarafton firade runt 600 personer midsommar i Långvinds fritidsområde, liksom på många andra platser på Hälsingekusten.

Under 1,5 timmar – folk började strömma till före firandets början – är midsommarstången och Långvinds minilivs världens centrum för dem som är där.

Midsommar är helgen då fastboende, fritidsboende och hemvändare möts. Långvind.com träffar många Långvindsbor, som vet att midsommarafton är en säker mötesplats.

Årets lekledare runt midsommarstången är Carina Nylander. Hon överser nya tävlingar som godisspottning med ”gröna, slemmiga grodor”, förutom klassisk säckhoppning och bära-ägg-på-liten-platssked.

– Nu håller vi på att mäta upp vem som är vinnaren i godisspottning, säger hon till Långvind.com.

Långvinds minilivs är nyöppnad för säsongen. Elin Eriksson, som driver butiken, är nöjd med resultatet:

– Det har varit en bra dag. Kunderna är nöjda. Vi har större sortiment med bland annat mjukglass som man trycker ut själv, färdiga sallader och panini säger hon,

Liksom tidigare finns varmkorv, kaffe och tillbehör samt naturligtvis nybakt bröd. En nyhet i år är samarbetet med Ica Trönö. I förlängningen hoppas Elin Eriksson att sommarbutiken ska bli en obemannad åretruntbutik.

– Vi hoppas på en hybridbutik. Man ska kunna gå in i butiken och handla mitt i natten, säger hon.

Mamma Irmeli Eriksson, som blev invald i styrelsen för Långvinds samfällighetsförening 2022, har gjort tjänst i butiken större delen av dagen.

– Det har varit full fart i dag, alldeles fantastiskt. Kunderna är alldeles lyriska över utbudet och fräschören i butiken, säger hon.

Långvinds minilivs, tidigare Sommarbutiken, är oerhört viktig för samlingen och sammanhållningen i Långvinds fritidsområde, som är det största i Gävleborg. Affären i Långvinds fritidsområde är den enda på Hälsingekusten, som fortfarande återuppstår under två månader varje sommar och är en fullsortimentsbutik.

Det finns flera facebooksidor, som är centrala för Långvind: Kungsgården Långvind (1 100 följare), Långvinds Samfällighet (1 100 följare), Långvinds minilivs (122 följare) och Långvind (342 följare).

Långvind.com har haft många artiklar om midsommarfirandet i Långvinds fritidsområde: Långvind med aktiviteter men utan midsommarfirande (25 juni 2021), Långvind firar utan midsommar (13 juni 2020), Från åttahundra personer till åtta (19 juni 2019), Midsommarrekord i Långvinds fritidsområde (22 juni 2019, Glad midsommar önskar Långvind.com (20 juni 2019), Avslaget firande i Långvinds fritidsområde (22 juni 2018), Rekordmånga på Långvinds midsommar (23 juni 2017), Soligt i Långvind (24 juni 2016), Midsommar i blåst (20 juni 2014), Sol över Långvind (21 juni 2013), Midsommargenerationsskifte (22 juni 2012), ”Regnet är EU:s fel” (24 juni 2011), Midsommar över allt (19 juni 2011), Smygstart på midsommar (23 juni 2010), Populärt med midsommar i Enånger (20 juni 2009, Traditionell midsommar i Långvind (15 juni 2009).

Text och foto:
Jörgen Bengtson