Noaqs föräldrar
Årets företagare

Företagarna Sigurd Melin och Ann Blanche-Sahlqvist, som utvecklar och säljer mobila skyddsvallar mot översvämningar, blev Årets företagare i Hudiksvall. Noaq Flood Protection heter företaget bakom duon.
På en lokal ”hyllagala” på Köpmanberget i Hudiksvall på tisdagskvällen fick de priset i tuff konkurrens med tre andra finalister. Dessa var Marcus Emretsson och Mattias Sedenberg med Delsbo Timmerhus, Johanna Hildingsson med Forsa Gårdsmejeri och Jeanette Melin med Forsa Handelsträdgård.

– Deras innovativa lösningar för att bekämpa översvämningar har gjort dem till en framstående aktör inom sin bransch och en förebild för andra företagare, sa Företagarna Hudiksvalls ordförande, Andreas Hallberg, när han läste upp juryns motivering till Årets företagare Hudiksvall 2023.

Juryn betonade att Noaq är ”ett lysande exempel på Sigurds och Anns entreprenörskap och uthållighet”.

– Genom att kämpa och aldrig ge upp har de etablerat sig som en betydande aktör inom branschen, och deras framgångar har inte gått obemärkt förbi, säger juryn vidare.

Sigurd Melin och Ann Blanche-Sahlqvist går nu vidare till länsfinal, där de möter åtta andra lokala vinnare. Arrangör är Företagarna, som har nio föreningar i Gävleborg, där Hudiksvallsföreningen också omfattar Nordanstigs kommun.

Sigurd Melin är lantmätare och uppfinnare. Han har hållit på med mobila översvämningsskydd, som arbetar med luft och vatten i lätta plastkonstruktioner istället för tung sand i sandsäckar. Han startade med detta på 1990-talet, Ann Blanche-Sahlqvist kom in i bilden i början av 2010-talet. De har sedan några år en lönsam, expanderande verksamhet i Näsviken. Där utvecklar Sigurd Melin sina produkter Noaq Boxwall, Noaq Boxpool och Noaq Tubewall.

Förra året passerade Noaq 40 miljoner i omsättning, i dag har företaget elva anställda och växer.

Hälsingekusten.se får en kort pratstund med vinnarna efter prisutdelningen.

– På midsommarafton fick vi in två ordnar på 1,5 och 0,5 miljoner kronor. I juni har vi hittills fått beställningar på 4,7 miljoner kronor, berättar Ann Blanche-Sahlqvist.

– Vi har åtminstone ett tiotal ytterligare produktidéer på översvämningsområdet säger Sigurd Melin.

På bilder ser vi alla finalister, från vänster: Ann Blanche-Sahlqvist, Sigurd Melin, Johanna Hildingsson, Marcus Emretsson, Mattias Sedenberg och Jeanette Melin.

 

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 28 juni 2023