Järnbruksvandring
på Hälsingekusten

Hälsingekusten har många gamla järnbruk vid vattendrag med några mils mellanrum. I flera av dem finns bruksvandringar under sommaren. Men vad vi vet är det ingen bruk, som varje vecka har natur- och kulturvandringar i en gammal järnbruksmiljö. I dag var det säsongspremiär för året bruksvandringar i Långvind i Enånger på Hälsingekusten.

En grupp på tre personer trotsade skyfallet och följde med på en förkortad vandring. Varje lördag klockan 15 blir det vandringar på drygt två timmar, med avslutande dryck, smörgås och samtal på Kungsgården Långvind. Ciceron är Jörgen Bengtson.

En nyhet med årets natur- och kulturvandringar i Långvind är att de är på lördagar; det gör det lätt att kombinera bruksvandringen med Musik i sommarkväll i Långvinds brukskapell, som är lördagar klockan 18. En annan nyhet är att vandringen avslutas med dricka – kaffe, te eller äppeljuice – och matig smörgås, så besökaren kan vandra vidare med något i magen till kapellet.

Bruksvandringen är STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvinds äldsta aktivitet, i år för fjortonde året. Bruksvandringarna är varje lördag under högsommaren, 1 juli–5 augusti, klockan 15–17.30. Ingen förhandsanmälan är nödvändig.

Bruksvandringarna tar besökaren på en intressant vandring i järnbruket från svensk stormaktstid, grundat 1687.

Vandringen börjar på Kungsgården Långvind, som ligger i början av ”bruksgatan”. Från gårdsplanen går vandringen till bron vid Kvarndammen, där man betraktar Långvinds ström som gav upphov till bruket, tittar in i den ”nya” kraftstationen och gamla smedjan, för att sedan gå längs ”bruksgatan”. Här går vandringen genom Norrlands lägsta lindallé, förbi stengärdesgårdar och klassisk milsten mot Långvinds herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell blir det en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket den 21 maj 1721, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av ett järnbruk till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som efter 331 säljer bruket till ett stort skogsbolag, Holmen Skog AB.

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, passerar den bland annat kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till de mäktiga ruinerna av masugnen och stora kolmagasinet, går vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under och förbi ångsågverket, som tog över som industriell verksamhet efter järnbruket.

På vägen tillbaka går vandringen – om tiden tillåter – på natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården Långvind.

På Kungsgården Långvind väntar kaffe, te eller kall äppeljuice med smörgås till.

Jörgen Bengtson
Foto: Agneta Bengtson