Succé för Långvinds
”Allsång på Bruket”

Premiären på ”Allsång på Bruket” i det gamla järnbruket Långvind, Enånger, blev en succé. Det kom över hundra deltagare, som fick sjunga med i mängder av örhängen. Publiken sjöng till ackompanjemang av Anna Nejdling Ekman med maken, Mats Ekman, som allsångsledare på denna allsångstillställning den 5 juli 2023.

Vädret var verkligen rätt för första ”Allsång på Bruket”, solen sken men inte för varmt. Vattnet forsade i Långvinds ström och höjde stämningen ytterligare. Under två timmar fick publiken leva med i en rad kända låtar, som naturligtvis började med ”Långvind i mitt hjärta” med Lasse Berghagens melodi till ”Stockholm i mitt hjärta”.

”Allsång på Bruket” fortsätter ytterligare tre onsdagar i juli. Den 5 juli bjöd Långvinds herrgård in till visning. Den 12 juli blir det bruksvandring klockan 15–17.30, arrangerad av Kungsgården Långvind, med avslutande dryck och matig macka på Kungsgården Långvind, innan deltagarna kan vandra vidare till ”Allsång på Bruket”. Ytterligare två dagar väntar allsång med bruksvandring före: 19 juli och 26 juli.

En annan nyhet är att allsången från onsdagen den 12 juli också erbjuder lättare mat samt öl och vin i Kolhuset.

Låtskatten fortsatte fram till paus med Ted Gärdestads ”Jag vill ha en egen måne”, SR-låten ”Sommar, sommar, sommar”,  Astrid Lindgrens ”Här kommer Pippi Långstrump”, Monica Zetterlunds ”Sakta gå hem genom stan”, Evert Taubes ”Rosa på bal”, Ted Gärdestads ”Himlen är oskyldigt blå”, Bengt Sändhs ”Vals om sommaren”, Lasse Berghagens ”En kväll i juni”, Robert Brobergs ”Båtlåt” och Astrid Lindgrens ”Fattig bonddräng” (Alfred i ”Emil i Lönneberga”).

En central person i allsången var Långvinds bluesvirtuos, Micke Humlin, som såg till att ljudet var som det skulle under hela tillställningen.

Efter detta halva maraton blev det paus. Den bjöd på skönsjungande av Ida Eriksson och Elin Eriksson med bland annat ”Sjutton år”. Ida och Elin är barn till centrala Långvinds bruks nya ägare, Jonny och Irmeli Eriksson. De har också en kompanjon i ägandet, paret Erikssons svärson, Patrik Ekman.

I pausen blev också ägarna intervjuade av Mats Ekman om sina planer för Långvinds bruk, från vänster Irmeli Eriksson, Elin Eriksson, Patrik Ekman och Jonny Eriksson. Applåderna bekräftade att publiken tyckte om vad de hörde.

Vad är mer lämpligt att fortsätta med efter pausen än Peter Lundblads ”Ta mej till havet”? Publiken sjöng med, med ett glittrande Östersjön synligt från planen mellan Kolhuset och Bränneriet.

Sedan fortsatta det med idel slagdängor: Lill-Babs ”Leva livet” (hon har sjungit i Långvind!), Tomas Ledins ”Sommaren är kort”, Evert Taubes ”Så skimrande var aldrig havet”, som de flesta kommer ihåg med Sven-Bertil Taubes sång, Anita Lindbloms ”Sånt är livet”, Ted Gärdestads ”Sol, vind och vatten”, Sven-Ingvars och Vikingarnas ”Leende guldbruna ögon”, Mats Olins ”Jag tror på sommaren”, Astrid Lindgrens ”Idas sommarvisa”, Kikki Danielssons och Elisabeth Andreassons ”Dag efter dag” och Galenskaparnas och After Shaves ”Macken”.

När klockan slagit åtta, sista låten var sjungen och publiken började trappa av, tog det inte slut. Då tog två små flickor över mikrofonen, Wilma Larsson, 9 år, och Ebba Larsson, 7 år, döttrar till Ida Eriksson och Jimmy Larsson. De fortsatte sjunga ytterligare en halvtimme.

”Allsång på Bruket” fick en flygande start. Kommande tre onsdagar bjuder på fortsatt populära sånger, från Carl Michael Bellmans ”Så lunka vi så småningom”, via Stikkan Andersons ”Leva livet” och Carolas ”Fångad av en stormvind” till Benny Anderssons och Marie Nilsson-Linds ”Älska mej”.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 7 juli 2023