”Galleri Långvind”
tar tidig vinter

På Hälsingekusten finns ett ovanligt galleri, ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”. Det består av fyrtiotalet djur, mestadels fåglar, som finns utanför och inne på STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind. Nu har utedelen av galleriet tagit tidig vinter och flyttan in i uthusen.

Allt sedan bondeverksamheten startade 2010 finns ett galleri på Kungsgården Långvind. Årets nyhet var ”Knubbig tofsskivling”, en bruntonad fågel i glas av okänt ursprung, placerad utomhus. Översta bilden visar andra fåglar av okänd ursprung, ”Livet på en pinne”, inköpta i Gnarp 2018.

Galleriet öppnar varje vår och stänger sedan till hösten. Galleriet finns både inomhus och utomhus på Kungsgården Långvind.

Galleriets utedel består av tjugotalet fåglar och andra varelser. De kom under tak i helgen, när första snön föll över Långvind i tisdagskväll och blev liggande. Den andra bilden visar tre fåglar i stridspose, ”Bengt Tupp(z)”, förvärvade i Bollnäs 2006.

Alla fåglar, andra djur och enstaka oklara varelser har namn och är upptagna i en verksförteckning. Där finns också material, konstnär och förvärvstillfälle listade.

En del djur mår inte bra utomhus ens under sommaren. Denna del av samlingen omfattar knappt 20 fåglar och andra djur. De är placerade i salen (restaurangen), biblioteket, receptionen/hallen och köket.

– Sedan har vi konstnärlig utsmyckning i form av originalkartor från svensk stormaktstid, konst och konsthantverk i alla rum, men de ingår inte i Galleri Långvind, säger Agneta Bengtson.

De tre senaste årens nyheter är: årets nyhet är ”Knubbig tofsskivling” från Hudik. Förra året landade den långväga fågeln ”Squawk” från Kanada. Året dessförinnan kom ”Igelkottarna” av Walter Bosse (Österrike) krypande, ”Svarta katten” från Qvesarums byggnadsvård smög in i hallen och ”Järnängel” från Skeppshult flög upp på hatthyllan.

Galleri Långvind finns till beskådande för den som besöker Kungsgården Långvind. Men nu är galleriet begränsat till djuren som är inomhus året om.

Ursprunget till Galleri Långvind går tillbaka till 2005 och Fornstigen i Långvinds fritidsområde. Fem år innan Agneta och Jörgen Bengtson öppnade Rum och frukost på Kungsgården Långvind, började de samla konstnärliga fåglar.

Samligen öppnade sedan som galleri våren 2010, när Kungsgården Långvind slog upp portarna som boende.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om Galleri Långvind: Galleri Långvind välkomnar våren (31 maj 2023), ”Squawk” ny i Galleri Långvind (26 september 2022), ”Galleri Långvind” från ute till inne (30 oktober 2021), Galleri Långvind öppnar för alla i år (1 maj 2021), Vintervila för Galleri Långvind (17 oktober 2020), Galleri Långvind inne på elfte året (23 maj 2020), Galleri Långvind flyttar in för vintern (19 oktober 2019), Galleri Långvind öppnar för tionde året (20 maj 2019), Vinteride för Galleri Långvind (26 oktober 2018 och, Menageriet flyttar in (13 november 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson