Unik skogsmattan
till Hälsingekusten

– Det är vad vi vet första skogsmattan i Hälsingland och en av de första i Norrland, säger Agneta Bengtson på STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, Enånger.

Hon syftar på den skogsmatta, som Kungsgården Långvind har lagt ut runt sina byggnader Österhuset och Telestation Långvind, runt bastun och badtunnan men också längs landsvägen och vägen upp till Kungsgården Långvind.

Vad är då ”skogsmatta”? Tänk gräsmatta på rulle, men skogsmatta istället.

Skogsmattan kommer nyskördad från Finland och består av blåbärs- och lingonris, ljung och kråkbär samt olika typer av mossa och ibland även lavar.

Skogsmattan kom med långtradare på 50 rullar, 2 x 4 meter, som vägde 285 kilogram vardera! Leveransen skedde på onsdag för en vecka sedan. Den omfattade 500 kvadratmeter och kom direkt från Finland.

– Inför leveransen hade vår duktiga entreprenör, Tommy Juhl, berett marken, hyvlat av ytskiktet och lagt på tio centimeter sand. Sedan tog han och två duktiga ungdomar, Alex och Lea, hand om det praktiska arbetet med att placera ut skogsmattan. Det tog tre dagar, lördag–måndag, och nu ligger den där och sluter an till befintliga skog- eller gräsbevuxna områden. På några stället är det istället parkeringens grus, som skogsmattan slutar vid, säger Agneta Bengtson.

Det finns många skäl att välja skogsmatta, förutom att man får bär att plocka på tomten. Skogsmattan har ett naturligt utseende, har litet underhållsbehov, lämpar sig väl för Långvinds magra jordar, skapar skoglig stämning och är så snabbt på plats att man tror att den alltid har legat där.

– Det har blivit så oerhört fint. Vi kan inte se vad den gamla, trista grus- och slymarken fanns. Nu ser vi härlig skogsmatta överallt, säger Agneta Bengtson.

Skogsmattan kräver tillsyn första växtsäsongen, då man måste vattna flitigt. Den tio centimeter tjocka skogsmattan måste slå rot och växa i sidled, så man inte får några synliga skarvar. Sedan gäller det förstås att hålla efter sly och annan vegetation, som man inte vill ha.

Skogsmattan kommer från tallskogar i Kajanaland, Finland. Den hämtas – eller snarare räddas – från områden som ska avverkas. Innan skogsmaskinerna kommer till platsen, skördar man skogsmattan. Skogsmattan rullas upp i bitar här och där från olika delar av skogsområdet. Vanligen är det maximalt en femtedel av den totala skogsmarkens yta i aktuellt område, som går att skörda innan det är dags för avverkning.

Området där man skördar skogsmattan kommer med tiden att få ny skogsbotten. Den upphämtade skogsmattan får ett nytt liv på en ny plats. Den anpassar sig snabbt till sitt nya läge och börjar med tiden att likna det nya områdets naturliga skogsvegetation.

– Vi har inte mött någon som vet vad ”skogsmatta” är. Vi hade inte själva fått kunskap om skogsmatta om inte min man, Jörgen, fått höra om den från en mycket entusiastisk vän, Bengt Gerger, som anlagt skogsmatta på sin tomt i Nacka, berättar Agneta Bengtson.

Bakom skogsmattan står det finländska företaget Piiraisen Viherpalvelu Oy. Läs mer om mattan på Skogsmatta.se!

Svensk distributör är Byggros i Önnestad i nordöstra Skåne.

Tommy Juhl hjälper gärna andra med markberedning och utläggning av skogsmatta. Han finns på mobil 070-534 86 36.

Det finns flera bilder i artikeln Unik skogsmatta till Kungsgården Långvind!

Text och bild:
Jörgen Bengtson