Välkommen till sommarkapellen

Under sommaren öppnar många sommarkapell för verksamhet – gudstjänst, musik och samvaro. Dels handlar det om de unika fiskarkapellen, dels om brukskapell och andra sommaröppna kapell. Till detta kommer friluftsgudstjänster. De flesta kyrkor och kapell hör till Svenska kyrkan, men kan vara lokalt ägda. Andra tillhör frikyrkorna, framför allt Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS).

Ett av många kapell på Hälsingekusten, som slår upp portarna i sommar, är Långvinds brukskapell. Lördag 29 juni 2024 startade årets ”Musik i sommarkväll”.I år blir det tre förändringar jämfört med tidigare ”Musik i sommarkväll”: ingen präst och organist på hälften av musikgudstjänsterna, ingen ”Musik i sommarkväll” 10 augusti när Monica Törnell och Lasse Holm uppträder och ingen ”Musik i sommarkväll” 24 augusti.

Sista ”Musik i sommarkväll” är 17 augusti. Första sommaraktiviteten var ”annandag midsommar”, 23 juni, med gudstjänst, kapellstämma och servering. Programmet i sin helhet finns på Evenemangskalender för Långvind.

Hur gick det med gudstjänst och stämma?

– Det var mycket folk på “annandag midsommar”, närmare 40 personer, säger Pärlennart Larsson, ordförande i kapellföreningen, glatt överraskad över den mycket goda tillströmningen.

Hur gick premiären på ”Musik i sommarkväll”?

– Vi var 22 personer, också mycket bra, säger han.

Enånger-Njutångers församling vägrar för första gången att ställa upp med präst och organist på alla ”Musik i sommarkväll”.

Vad säger du om det?

– Det är trist, men vi har fått ihop ett komplett program ändå, säger han.

Varför ska man komma på ”Musik i sommarkväll”?

– Långvinds kapell är en unik miljö med fint musikprogram, där man kommer nära varandra, väl värt en resa, säger han.

När är kapellet öppet?

– Vi försöker hålla öppet som tidigare, mellan klockan 10 och 20 från söndagen i midsommarhelgen till och med augusti, säger Pärlennart Larsson.

Text och foto:
Jörgen Bengtson