Agö kapell ligger i östra delen av Agö hamn och är från 1660. Fiskarkapellet hör historiskt till Hudiksvalls stad. I dag är det ett av sju fiskarkapell i Hudiksvallsbygdens församling.
Kapellet är störst bland fiskarkapellet i Gävleborgs län. Kapellet utvidgades med till- och överbyggnad 1831, då kapellet också genomgick en fullständig renovering.
Enligt traditionen fanns ett äldre kapell ”norr ut in på gröna slätten”, skriver Bengt Ingmar Kilström i boken Ärkestiftet 1985/86.
Exteriört är kapellet rektangulärt, målat i gul färg med vita knutar, fönsterfoder, fönsterluckor och vindskivor. På sadeltaket ligger lertegelpannor; tre spiror sitter på taknocken. Kapellet har tre fönster på vardera långsida
Kapellets inredning är från början av 1700- och 1800-talet. Kapellet har bland annat en tidstypisk altarprydnad från 1832, ett förgyllt kors med törnekrona, en predikstol i rokoko från 1771 signerad Jöns Dahlström i Hudiksvall och ett korskrank med pyramider från 1766. Agö kapells hade tidigare en äldre predikstol, inköpt 1671 från Hudiksvalls gamla träkyrka.
Vid dörren finns en klockstapel med klocka. Den första kyrkklockan är från 1616, men den blev omgjuten och förstorad 1762 av Erik Hillström i Gävle.
Utanför kapellet står en så kallad ”ljussten”, ett solur, från 1680.
Agön hör historiskt till Hudiksvalls församling och är alltså inte en del av Enånger-Njutångers församling, som öarna och fastlandet innanför Agön, Drakön och Kråkön hör till. Efter flera församlingssammanslagningar hör kapellet i dag till Hudiksvallsbygdens församling, som omfattar de tidigare församlingarna Hudiksvall, Idenor, Hälsingarna och Rogsta.
Varje sommar har församlingen prästhelg i kapellet, med gudstjänst. Det används också som dop- och bröllopskapell. Agö kapell är också ett populärt besöksmål.
Jörgen Bengtson
Foto: Hudiksvallsbygdens församling
Uppdaterad 7 mars 2023