Hudikteater på nytt till Stockholm

Glada Hudik-teatern fortsätter att lägga Sverige för sina fötter. Denna vecka tar aktörerna ledigt från dagverksamheten i Långvindsbruk och intar scenen på Cirkus i Stockholm för åttonde gången med föreställningen Elvis! I helgen passade också Glada Hudik-teatern på att håva in ytterligare en utmärkelse. De fick 10 000 kronor av Bifrostordens Hudiksvallsloge Torgrim.

Glada Hudik-tetarn har också fått uppmärksamhet med boken ”Shaken not störd” av Petter Karlsson, som kom i början av september. I augusti kom ett tv-team till Långvindsbruk för att dokumentera Glada Hudik-teatern. Titan Television gör en dokumentärserie för Sveriges Television, som kommer att sända den i SVT 1 hösten 2010.

Glada Hudik-teatern består av utvecklingsstörda från Hudiksvall och även en del ”normalstörda”, som teaterns grundare Pär Johansson brukar presentera sig själv och andra som leder verksamheten. En tredjedel av kommunens vuxna utvecklingsstörda – ett trettiotal personer – är med i Glada Hudik-teatern. En stor del av dessa har sin dagverksamhet i Långvindsbruk, där de klyver ved, klipper gräsmattor, röjer sly och gör annat som får den gamla bruksorten att leva upp.

Föreställningen Elvis hade urpremiär på Folkets hus i Hudiksvall hösten 2005. Då såg över 15 000 personer Elvis. Sedan har Elvis fortsatt spela för utsålda hus i Gävle, Sundsvall, Göteborg, Stockholm och även återvänt till Hudiksvall.

Elvis har vuxit till en stor produktion bestående av drygt 90 personer. Ensemblen består av trettioåtta skådespelare, varav fem normalstörda, tio dansare, åtta musiker och tre körmedlemmar. Rekvisitan består bland annat av över 300 plagg, 75 par skor, stor ljudanläggning och ljusanläggning med 100 strålkastare.

Kostym, dekor, rekvisita, ljus och ljud fyller 300 kubikmeter, ungefär tre stora lastbilar eller trailrar.

– Rolling Stones brukar ha ytterligare 50 trailer när de turnerar, men hur mycket bättre blir det? frågar Glada Hudik-teatern.

Jörgen Bengtson