Nya skärgårdssatsningar i Söderhamn

Söderhamn fortsätter att utveckla Hälsingeskärgården. Leader Hälsingebygden har anslagit 1,2 miljoner kronor 2010–2011 till tre skärgårdsprojekt: utvidgad gästhamn i Segelvik, kajakbryggor i bland annat Skärså och naturacampingar på två skärgårdsöar.

Förra gången kommunen ansökte om pengar blev det tummen ner i det EU-finansierade Leader Hälsingebygden. För mycket kommunal karaktär och för lite innovativt, löd avslagsmotiveringen. Nu gick det bättre.

• Segelsällskapet i Segelvik, som har en gästhamn vid det norra inloppet till Söderhamnsfjärden, får 500 000 kronor för att bygga ut hamnen från fyra till tolv platser. Den planerade gästhamnsbryggan blir 36 meter lång.

• Skärså, Söderhamn och Sandarne får var sin brygga för havskajaker.

• Två skärgårdsöar – oklart vilka – får naturacampingplatser av enklare slag.

Jörgen Bengtson