Inga pirater i skärgården?

I två år har pirater härskat i Söderhamns skärgård. Till sommaren kanske piraterna ger upp – av ekonomiska skäl.

På Piratön, som egentligen heter Myrskär, härskar Åke ”Krok” Hellström och Theo Overeem. De håller kontakt med omvärlden via en flotte – den lägger ut från Källskär utanför Sandarne – som de använder för att värva nya sjörövare. De har varit framgångsrika i sina värvningar bland yngre äventyrssökare, som gett sig ut på skattjakt och andra äventyr på ön. Piraterna tar emot barn i ålder 7–12 år. Äldre eller yngre syskon har fått komma med, men inte vuxna.

Piratön ingår i Söderhamns satsning på att öppna skärgården för turism. Bakom insatsen står Söderhamns kommun, Friluftsfrämjandet och de två barnteaterskådespelarna Åke Hellström och Theo Overeem. De dagar man fått flotten full av små hoppfulla sjörövare, har verksamheten dragit in 4 000 kronor. Det ska täcka lön för två personer plus alla omkostnader. Ekvationen går inte ihop.

Åke Hellström säger till Söderhamns Kuriren (4/2 2010) att han arbetat gratis för att få Piratön att fungera. Nu kräver han betalt.

– Jag måste ha ordentlig lön i år, annars har jag inte möjlighet att jobba med det här, säger han till Kuriren.

Söderhamns turismchef, Jan Bergenholtz, tycker att verksamheten har varit bra men konstaterar att resurserna är begränsade. Han är bekymrad för framtiden, men säger förhoppningsfullt till Kuriren:

– Vi kanske kan mötas på halva vägen.

Jörgen Bengtson