Albertina först ut

Ett säkert tecken på att försommaren har kommit till Hälsingekusten är sommarrestaurangerna. Albertina i Skärså öppnar 13 maj, Sjömärket i Mellanfjärden 15 maj, Borka Brygga 22 maj, Axmarbrygga 24 maj, Bränneriet i Långvindsbruk 15 juni och Storsands Veranda i Hölick i midsommar.

Restaurang Albertina lockar med ”Bottenhavets specialiteter” och att gästerna får sitta på första parkett i ”det levande fiskeläget Skärså”.

Restaurang Sjömärket säger, föga förvånande, att ”fisk är vår specialitet” men garderar med att man naturligtvis också serverar kött och vegetariska rätter.

Restaurang Borka Brygga lockar med ”havets läckerheter från lokala fiskare”.

Axmarbrygga havskrog lyfter fram restaurangen ”som förutom en kulinarisk upplevelse även ger er en 350-årig resa i tiden”. Axmarbrygga havskrog har vunnit priser för sin mat och är enda restaurang längs kusten som spelar i den högre kulinariska divisionen.

Café Bränneriet fortsätter med sommarbuffé bestående av flera varma och kalla rätter, som i år kommer att variera dag för dag.

Storsands Veranda trycker på att restaurangen har ”ett spektakulärt läge vid havet och är en utmärkt plats att avnjuta solnedgången över en god bit mat, öl eller ett glas vin”.

Axmarbrygga ligger i Gästrikland men har starka historiska och geografiska band till Hälsingland. Därför finns den med i sammanställningen över skärgårdsrestauranger i Hälsingland.

Utöver dessa sommarrestauranger finns naturligtvis restauranger i Hudiksvall och Söderhamn, som erbjuder mat vid havet. En restaurang vid havet som har öppet året om finns i Stocka, Måsen.

Vid sidan av restaurangerna finns en rad kaféer på Hälsingekusten.

Restaurang Sjöboa i Hölick finns inte på internet, så här vet vi inte vad som gäller för säsongen 2010.

Jörgen Bengtson