Moa kastar loss på nytt

På lördag kastar turbåten m/s Moa loss från kajen på Norra Hamngatan i Söderhamn för årets säsong. Från och med 8 maj öppnar sig Hälsinglands skärgård för den som inte har egen båt.

Den drygt hundraåriga m/s Moa af Söderhamn, som är hennes fullständiga namn, trafikera Söderhamns skärgård med en tur per dag tisdag–söndag. Liksom tidigare år är det servering ombord. Moa erbjuder också chartertrafik. Hon tar upp till 75 passagerare.

Nytt för i år är att det bara blir en badtur per dag, under varumärket ”En dag i skärgården”. Då kommer Moa att gå till och från ön Enskärsoren, även kallad Orn, och ligga still där i tre timmar. Dagturen kostar 125 kronor för vuxna och 25 kronor för barn under 15 år. Fartyget har fullständiga rättigheter.

Onsdag, fredag och lördag blir det kvällsturer med olika teman: räkkryssning (onsdag), tacokryssning (fredag), grillkryssning, vitadukenkryssning med à la carte eller musikkryssning (lördag). Kvällskryssningarna, som alla inkluderar mat, kostar 300–400 kronor per tur.

Moa går också att hyra för charterturer.

En annan nyhet för i år är att Moas dieselgenerator på akterdäck blivit ljudisolerad, vilket förbättrar miljön ombord.

En begränsning för Moa är att hon inte får gå i ytterskärgården. Hon får inte gå med passagerare utanför Skatön och till Storjungfrun.

Moa byggdes på Bergsunds mekaniska verkstäder i Stockholm 1904. Under drygt 60 är var hon kombinerad bogserbåt, passagerarbåt och isbrytare åt Stockholms hamn. Då hette hon Greb efter hamnkaptenen Berg, som baklänges blev greb.

Moas premiär i Söderhamn var sommaren 2006. Sedan dess har hon kämpat för att ekonomiskt hålla sig flytande. Bakom Moa står en ideell förening, som år för år har förstärkt båtens ekonomi. Under vintern rustar föreningen fartyget, nu senast med isoleringen av den bullriga dieselmotorn.

Moa saknar motsvarighet i Hudiksvalls stora skärgård, där det inte finns någon reguljär båttrafik.

Förutom m/s Moa finns också taxibåt i Söderhamns skärgård. Mer information om Moa finns på fartygets webbplats, moa.se.

Jörgen Bengtson