Varning för havstulpaner

Enångers båtsällskap hjälper dig att hålla koll på havstulpaner, varje båtägares gissel.

– Vi har ingått ett samarbete med Skärgårdsstiftelsen, där vi minst en gång i veckan ska bevaka när havstulpanerna börjar sätta sig på en provplatta som hänger i vattnet, berättar Hjalmar Åker, kassör i Enångers båtsällskap, för Hälsingekusten.se.

Provplattan finns i Borka.

Båtägare kan prenumerera på ett sms eller mejl hos Skärgårdsstiftelsen, för att få tips om när havstulpaner börjar fästa på båtar i området. Om man bottentvättar båten innan havstulpanerna har börjat fästa ordentligt, så kan man hålla tillbaka tulpanernas tillväxt och fortsatt få bra fart i vattnet.

Här är länken för att prenumerera på ”tulpantelegram”, det vill säga havstulpanvarning, www.hsr.se/sa/node.asp?node=2309.

Jörgen Bengtson