Axmarbruk vill få kulturreservat

Axmarbruk, på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, vill bli kulturreservat. Föreningen som äger det gamla järnbruksområdet arbetar för att göra den historiska miljön med rötter i 1670-talet till Gävleborgs första kulturreservat.

Den ideella föreningen Hyttan äger sedan 2008 hyttan, bruksparken och den inre delen av hamnområde

– Vi vill att det ska bli ett kulturreservat och kommer få hjälp från länsstyrelsen att lämna in en ansökan hos Riksantikvarieämbetet, säger Ebbe Lundqvist, ordförande i föreningen Hyttan, till Söderhamns Kuriren (14/6 2010).

I fokus för en tänkt kulturreservat finns mängder av skeppsvrak, som ligger på botten utanför hamnen.

Hyttan används – framför allt sommartid – för teater, musikarrangemang, fester och konferenser. Föreningen har renoverat hyttan, som byggdes 1861 och restuarerades 1972, för att göra den till användbar lokal. Nu senast har föreningen gett hyttan 500 kvadratmeter trägolv och en läktare för 180 personer.

I sommar blir det konstutställningar, allsångskvällar och konserter i hyttan. Först ut är konstnären Ann-Caroline Breig, Ljusne, som ställer ut verk med starka färger, uttryck och dramatik.

I hamnområdet finns Bläckhornet, ett gammalt hamnmagasin, som fungerar som utställningslokal för konst, och en förstklassig restaurang, Axmarbrygga havskrog.

I bruksparken förekommer också konstutställningar. I parken låg tidigare en herrgård, kallad slottet, som dåvarande ägaren Bergvik Ala sprängde och rev 1970. I parkens utkant ligger dock Gula huset kvar, med försäljning av hantverk och sommarkafé, i år öppet 1 juli–1 augusti alla dagar utom måndagar. Bruksparken står kvar i all sin prakt och är öppen för allmänheten året om.

Axmar bruk anlades som järnbruk av bergmästaren Claes Depken, som fick privilegiebrev att bygga bruket 1671. Det hade under många år samma ägare som Långvinds bruk.

Jörgen Bengtson