Kungsgårdsveckan slut

Kungsgården är både gården Kungsgården i Långvind och orten Kungsgården i Norrala. I dag avslutade Kungsgården i Norrala årets Kungsgårdsvecka, den 14:e i ordningen.

Under sex dagar tar lika många föreningar hand om var sin dag. Tisdag förra veckan var invigning, onsdag sommarkväll i kyrkan, torsdag bagarkafé, fredag öppet hus i bystugan, lördag loppmarknad i Missionshuset, söndag bygdefest på Altorp och måndag smedskväll i Smedjan.

Ett femtiotal personer kom till invigningen vid Vasamonumentet. Astrid och Jan-Erik Åbonde spelade Taube och Bellman. Sven-Mikael Mickelsson höll tal.

Sven-Mikael Mickelsson – uppfinnare, konsult, grundare av Söderhamnsandan, samhällsdebattör med mera – blandade anekdoter från hembygden Norrala med tankar om situationen i Söderhamn. Han efterlyste bland annat ett nytt uppfinnarklimat.

– Man måste göra någonting. På 80-talet var Söderhamn en av Sveriges patenttätaste kommuner, idag är man en av de sämsta på den listan, sa han enligt Söderhamns-Kuriren (20/7 2010).

Jörgen Bengtson