Njutånger i historiens centrum

– Kulturimperialismen gör att vi inte har sett den lokala historien!

Det säger historikern Ola Nilsson, Njutånger, ordförande i nybildade föreningen Historiska Hälsingland, till Hälsingekusten.se. I måndags ledde han och Lena Berg Nilsson en exkursion till Rödhälle skans i Njutånger på temat ”När makten kom till byn”.

Nya fynd och tolkningar gör att vi kommer att behöva skriva om den tidiga historien för Norrland. Njutånger håller på att stiga fram som en av Norrlandskustens viktigaste platser under yngre järnålder och tidig medeltid.

Njutångers hembygdsförening arrangerade den annorlunda, när tre timmar långa exkursionen, som började på Örängesnäset och slutade i Njutångers kyrka. Cirka 40 personer följde med på den annorlunda byvandringen.

– Vi tittade på fornlämningar, som visar att Njutånger har spelat en tidig och viktig roll i Hälsinglands historia som inte syns. De visar att Hälsingland inte bara är Hög och andra historiskt kända platser, säger han.

En fornborg eller skans är en försvarsanläggning. Rödhälle skans, eller Rödhälla skans som den också kallas, ligger längst ut på Örängesnäset. Det ligger på en udde i den djupa Njutångersfjärden. Skansen skvallrar om att det fanns något mycket värdefullt man ville försvara inne i viken.

– En skans på ett sådant här ställe bygger man för att skydda något som finns längst in i viken. Vad det är, vet vi inte, säger Ola Nilsson.

När Hälsingekusten.se undrar vad det kan vara, svarar han försiktigt att ”det är sannolikt något som varit rörligt, till exempel en flottenhet”.

– Skansen är unik. Det finns inte något motsvarande längs Norrlandskusten, säger Ola Nilsson.

Frågan är då varför forskarna inte sett detta tidigare. Här är han snabb med sitt svar:

– Kulturimperialismen gör att vi inte har sett den lokala historien! Först är perspektivet Stockholm, sedan Gävle och därefter Hudiksvall. Forskning och medier förstärker redan kända historiska platser, säger han.

– Det finns mycket att upptäcka utanför de historiskt kända platserna, summerar Ola Nilsson.

Måndagen den 9 augusti klockan 18 ger han sig ut på ny upptäcktsfärd i Njutånger. Exkursionen börjar vid kyrkan och går sedan till Mössön. Där kommer man att stanna på ett antal platser på Mössönäset, för att sedan åka tillbaka till kyrkan och därefter avsluta exkursionen i Övernjöte, Nordmyra.

Jörgen Bengtson