Iggesund kan få gigantarena

Runt årsskiftet får Iggesund och därmed södra Hudiksvalls kommun 48 vandrarhemsbäddar på Ankarmon camping. Nästa tillskott kan bli en gigantisk multiarena, långt större än Glysisvallen i Hudiksvall.

Iggesunds idrottsklubb börjar nästa vecka att bygga etapp två i Camp Igge, satsningen på att utveckla Ankarmon camping och Movallens idrottsplats som idrotts-, rekreations-, kultur och boendecentrum.

Steg ett var att bygga en riktig restaurang, som blev klar i maj. Steg två är vandrarhemmet. Steg tre är en stor multiarena.

– Vi satsar på mat, boende och aktiviteter i den ordningen, säger projektledare Stefan Barenfeld till Hälsingekusten.se.

Restaurang och boende blir på Ankarmon och arenan på Movallen.

Den nya vandrarhemsbyggnaden ska rymma tolv fyrbäddsrum med totalt 48 bäddar. Kostnaden på cirka 3,5 miljoner kronor står idrottsklubben för med hjälp av lån från Hudiksvalls sparbank. Med denna satsning hoppas Iggesunds IK kunna locka idrottslag, turister och andra större grupper till Ankarmon och Iggesund.

– Nästa etapp i Camp Igge är en 93 meter lång och 60 meter bred multiarena för drygt 33 miljoner, berättar Stefan Barenfeld.

Arenan ska ha en varm konstgräsmatta för fotboll på 70 gånger 50 meter, en rak bana för friidrott på ena långsidan, en läktare på andra långsidan, entré, kafé och konferens på ena kortsidan och en teknikgrensyta på 40 gånger 20 meter för friidrott, uppträdanden etc på andra kortsidan.

Fotbollsplanen ska även kunna användas för andra ändamål.

– Vår ambition är att kunna lägga sportgolv på konstgräsmattan, så man till exempel kan spela innebandyturneringar och genomföra musikarrangemang, säger han.

Arenan kräver extern finansiering för att bli verklighet. Iggesunds IK är framför allt beroende av att Hudiksvalls kommun satsar på denna gigantiska arena – betydligt större än kommunens största arena, Glysisvallen i Hudiksvall – i lilla Iggesund. Idrottsföreningen har sökt 15 miljoner kronor i bidrag från kommunen, som varken sagt ja eller nej till ansökan.

Andra tänkta externa finansiärer är bland andra fonder hos Svenska fotbollförbundet (Anläggningsfonden), Hälsinglands idrottsförbund (Idrottslyftet), regionalt investeringsstöd och Iggesunds sociala fond. Iggesunds IK ska också se om den kan få stöd från Allmänna arvsfonden för handikappanpassning av arenan.

– En jätteviktig del är den lokala mobiliseringen, att få ihop egna pengar till arenan. Det jobbar vi stenhårt med, säger Stefan Barenfeld.

Flera orter i Hudiksvalls kommun smider planer på idrottsarenor. Lindefallet vill ha stöd för att bygga ishall, Delsbo och Friggesund har också hallplaner. Så vad säger kommunpolitikerna om multiarenan i Iggesund?

– Vi hade dem på besök före sommaren. De tog med sig frågan hem. De vill ta ett helhetsgrepp, där också arenaplaner i Lindefallet, Delsbo och Friggesund finns med, säger han.

Jörgen Bengtson