Nya E 4:an växer fram

Motorvägen mellan Enånger och Hudiksvall öppnar som planerat nästa höst. Trots att mycket ser färdigt ut på delar av sträckan, blir det ingen tidigare öppning av vägen.

– Söder om Nianforsvägen måste vi göra grundförstärkningar. Den delen byggs klart nästa sommar, berättar Håkan Åberg, projektledare på Trafikverket, för Hälsingekusten.se.

Det är inte klart om det blir i oktober eller november 2011, som nya E 4:an öppnar. Datum är inte bestämt än.

Den södra delen av den 24 kilometer långa motorvägen ligger sist i byggnationen. Under augusti går vägbygget in i ett intensivskede med avstängning av gamla E 4:an, väg 583, där den ansluter till dagens E 4. Måndagen den 9 augusti stänger Trafikverket av en cirka 500 meter lång vägsträcka från Vedmora till E 4:an. Vägen kommer att vara avstängd under hela byggnationen.

Trafiken får ta Långvindsvägen över Ångersjön ut på E 4:an vid Ångersjöns rastplats.

– Vi upphäver motorvägsklassningen till trafikplats Ångersjön, säger han.

Det innebär att traktorer, mopeder, cyklar och andra fordon som inte är tillåtna på motorväg, får köra den sista biten av nya E 4:an till dess att motorvägen står klar hösten 2011.

Vid den nya trafikplatsen Enånger, där Bäckmoravägen korsar motorvägen, är arbetet med bron klart.

– Här har vi släppt på trafiken, säger Hans Åberg.

Arbetet med nya E 4:an löper enligt plan, berättar han. Enda malör är att dåvarande Vägverket fick flytta kontoret från Royal Swiss Hotell, tidigare Njutångersgården, när hotellet mitt i smällkalla vintern stängde av värmen. Sedan i vintras huserar Vägverket och dess efterföljare Trafikverket i kommunala lokaler i centrala Iggesund.

Jörgen Bengtson