Chans på skärgårdskväll

Den som saknar båt, har små chanser att se Hudiksvalls skärgård. Men på lyskvällen den 28 augusti finns möjligheten att ta sig till Olmen och uppleva både ljusgudstjänst i kapellet och lyskväll på ön.

Olmens samfällighetsförening bjuder in till lyskväll på ön väster om Hölick. Båt avgår från Hölick klockan 18.30 (anmälan på telefon 0650-377 70). Ljusgudstjänsten, med musik av tradjazzbandet Creole Swing och kyrkkaffe efter gudstjänsten, börjar klockan 19.30.

Olmen är en av fem öar i Hudiksvalls skärgård med fiskarkapell. De andra är Agön, Bålsön, Kråkön och Kuggörarna. En gång per år är det prästhelg och kapellstämma på respektive ö; då kan menigheten ta sig till ön med båt som församlingen hyr. Kuggörarna när man året om, för ön har sedan länge bro till fastlandet.

Nu öppnar Olmen för ytterligare en möjlighet att se ön, som två socknar delar på, Idenor och Hälsingtuna.

Olmens kapell hör till Hälsingtuna församling och Hälsingtuna-Rogta pastorat, men kapellet ägs och förvaltas av en lokal kapellstiftelse.

Jörgen Bengtson