Ja till vindkraft på Storgrundet

Miljödomstolen sade i veckan ja till vindkraftsparken på Storgrundet utanför Söderhamn.

Efter Miljödomstolens ja till 70 verk, börjar nu arbetet med att mer i detalj undersöka och förbereda en etablering. Närmast väntar tekniska undersökningar på plats. Sedan kommer beslut om vindkraftsbyggnationen.

Det blir snarare 46 stora verk än 70 mindre verk men med samma produktionsmål. Investeringen är enorm, tre till fem miljarder kronor, enligt Hans Ohlsson, projektledare på vindkraftsföretaget WPD, som Söderhamns-Kuriren har talat med (16/9).

Det är inte säkert att det blir en vindkraftspark, även om Miljödomstolen kom med ett positivt domslut. Det hänger på finansieringen.

– Domen har gett oss goda förutsättningar att fortsätta, säger Hans Ohlsson till Kuriren.

Han bedömer att bygget – om det blir av – kommer att ge runt 200 jobb.

Jörgen Bengtson