Smedja kan bli konstcentrum

Ljusne gamla kättingsmedja och kraftverk kan få nytt liv med konstens hjälp. Konstföreningen Ljusnan har presenterat en knippe med förslag, som skulle omvandla den gamla kättingsmedjan på Hälsingekusten till ett konst- och kulturcentrum.

Konstföreningen vill använda de anrika, gula byggnaderna till bland annat uthyrningsateljéer, utställningar, kurser, konserter, teater, filmvisning, konferenser och keramikkafé med försäljning, berättar Söderhamns-Kuriren (8/9).

För att kunna gå vidare med idéerna, måste byggnaderna renoveras. Problemet är pengar.

Konstföreningen är beredd att gå in med eget arbete och arrangera olika evenemang, men föreningen har inga egna pengar till upprustning. Så frågan kvarstår: Vad ska det bli av kättingsmedjan och kraftverket i Ljusne?

Jörgen Bengtson