Gravkapell blir Iggesunds kyrka?

Sankta Maria kapell föddes som ett begravningskapell. Nästa påsk blir hon en regelrätt kyrka. Nu är det klart att Sankta Maria kapell på kyrkogården i Iggesund blir Sankta Maria kyrka.

Kapellet har under årens lopp utvecklat sig till mycket mer än ett begravningskapell. Det har stått värd för taizémässa, mässa i jazzton, askonsdagsmässa, påsknattsmässa, vanliga gudstjänster, vigslar och dop. Men den saknar dopfunt och en riktig kyrklig inramning.

Nu är Sankta Maria på väg att bli kyrkan i Iggesund och därmed distansera brukskapellet i trä. En arkitekttävling har levererat nio förslag till dopfunt. Kyrkorådet bestämde sig nyligen: Det blir konstnären Annika Erixåns förslag som blir dopfunt. Den ska, tillsammans med annan konstnärlig utformning, tar bort ”begravningsstämpeln” från kapellet.

– Påsken 2011 då är den på plats och då ska vi fira ljusets seger över mörkret, skriver kyrkoherde Pär Stenberg i senaste numret av Kyrkbladet (4, 2010).

Han slutar sin artikel med att säga: ”Vi har sex kyrkobyggnader i Enånger-Njutångers församling och vi kan ha dop i dem alla.”

Här har kyrkoherden fel. Han glömmer Långvinds kapell, som församlingen inte verkar vilja känna av. Det finns två kyrkor i Iggesund, en i Njutånger, två i Enånger, en i Nianfors – och en i Långvindsbruk.

Långvinds brukskapell är äldre än fler av de andra kyrkorna i församlingen och har många besökare på sina gudstjänster. Varför väljer då kyrkoherden att inte vilja räkna in den som en av församlingens kyrkobyggnader?

Jörgen Bengtson