Njutångersgården blir flyktinghotell

Royal Swiss hotell, som Njutångersgården heter sedan sommaren 2009, har inte varit någon succé som hotell. Nu byter ägarna strategi och hyr ut hotellet som flyktingförläggning.

Om allt går enligt planerna ska asylsökande från Balkan börja checka in på Royal Swiss den här veckan. Migrationsverket har förhandlat om 50 familjerum och 30 dubbelrum i det tidigare ålderdomshemmet samt åtta smålägenheter i en radhuslänga framför hotellet.

Migrationsverket är i desperat behov av tak över huvudet för asylsökande. För närvarande bor tolv familjer, ett sextiotal personer, på en campingplats i Gävle. Dessa står först i kö till rummen på Royal Swiss.

En våg av serbiska medborgare söker sedan några månader asyl i Sverige. Även asylsökande från andra länder från Balkan har ökat kraftigt i år. Bakgrunden till uppgången är att EU-medborgare inte behöver söka visum och att serbiska medborgare sedan december 2009 inte heller behöver visum till länderna inom Schengenområdet dit Sverige hör.

Jörgen Bengtson