Nya E 4:an allt mer klar

I mitten av nästa vecka börjar asfalteringen av nya E 4:ans södra del, som ska beläggas med 90 000 ton. Asfalteringen kommer att pågå till mitten av november.

Vägentreprenören håller på att flytta asfaltverket till Mekrossla, sex kilometer norr om Njutånger. När det väl är på plats börjar asfalteringen. Asfalteringen av norra delen, som krävde drygt 50 000 ton, är klar.

Nya Europavägen mellan Enånger och Hudiksvall är 24 kilometer lång, varav 22 kilometer är motorväg. Den är kostnadsberäknad till cirka 650 miljoner kronor.

Nya E 4:an ser allt mer färdig ut. Men det är ändå inte aktuellt att öppna den i förtid. När Hälsingekusten.se i augusti talade med Håkan Åberg, projektledare på Trafikverket, sa han att den nya motorvägen öppnar som planerat hösten 2011.

– Söder om Nianforsvägen måste vi göra grundförstärkningar. Den delen byggs klart nästa sommar, sa han då till Hälsingekusten.se.

En nyhet i det lilla är att sockenstenen på Ölundsvägen får en ny placering, sedan Trafikverket breddat och förstärkt vägen från nya E 4:an till Iggesund.

Förbättringsarbetet har påverkat en sockengränssten från 1930 mellan Forsa och Njutånger. Trafikverket har precis flyttat sockenstenen och då också renoverat stenens fundament.

– Det nya läget stämmer faktiskt bättre överens med var den faktiska gränsen går, säger Trafikverket på webbplatsen Trafikverket.se i dag.

Jörgen Bengtson