Hälsingland lockar turister

Hälsingekusten kvalar in på topp-100-listan där man hittar Sveriges bästa turistkommuner, visar en rapport från Handelns utredningsinstitut (HUI): Söderhamn plats 72 (förra mätningen plats 90), Hudiksvall 86 (79) och Nordanstig 92 (93).

HUI:s mätning omfattar 2009 jämfört med 2008.

I rankingen väger HUI samman olika faktorer som antalet hotellgäster, detaljhandelns försäljning och restaurangernas omsättning räknat per kommuninvånare. Föga förvånande hamnar typiska turistkommuner, som dessutom gränsar till Norge, högt på listan: Strömstad, Åre, Tanum, Malung-Sälen och Härjedalen. Med detta sätt att mäta hamnar turistmagneten nummer ett, Stockholm, först på sjunde plats.

I Hälsingland rapporterar hotell och boendeanläggningar annars om ökad turismtillströmning under 2009 och 2010, så det finns flera sätt att mäta besöksnäringens utveckling.

Jörgen Bengtson