Albertina toppar krogligan

Restaurang Albertina i Skärså, Norrala, är största krogen på Hälsingekusten. Gunnarson Skärså AB, som bolaget bakom Albertina heter, omsätter 5,2 miljoner kronor och har sju anställda, enligt senaste årsberättelsen.

Störst är dock Tönnebro värdhus på Europaväg 4 på gränsen till Gästrikland, som spelar i en division för sig. Tönnebro har en omsättning på 33 miljoner kronor och 50 anställda, enligt senaste årsberättelsen. Som tvåa kommer McDonalds i Söderhamn, med 20 miljoner kronor i omsättning och 50 anställda.

Albertinas omsättning blir än mer imponerande, eftersom restaurangen bara är öppen drygt tre månader per år.

Vid sidan av restaurangerna i Söderhamn och Hudiksvall, är det bara restaurang Sjömärket i Mellanfjärden, Jättendal, som har en betydande omsättning bland krogarna på Hälsingekusten. Även den är i huvudsak en säsongrestaurang. Sjömärket håller dock öppet för abonnemang och Hotell Mellanfjärdens gäster året om, liksom för julbuffé. Sjömärket, med bolaget BESTÅ i Mellanfjärden AB som ägare, har en omsättning på 3,4 miljoner och fem anställda.

Jörgen Bengtson