Gästrikland och Hälsingland i led

Nu hänger Gästrikland och Hälsingland ihop, som på medeltiden. I måndags kom de första moderna pilgrimerna vandrade till Själstuga, en by i Skogs socken i Ödmården, gränslandet mellan Gästrikland och Hälsingland, för att knyta ihop Helgonleden.

Helgonleden är en pilgrimsled mellan Gästrikland och Hälsingland på väg mot vallfärdsmålet Trondheim. I Trondheim ligger Nidarosdomen, som under medeltiden var en av den kristna världens stora vallfärdsmål. I Nidarosdomen ligger Sankt Olof (Olof den helige) begraven.

Biskop Ragnar Persenius höll en enklare gudstjänst vid den symboliska knutpunkten på Helgonleden.

Den 14 maj i år invigde  Stråsjöleden i Hälsingland. Leden går från Enånger via Stråsjö i Bjuråker och Haverö i Jämtland till Trondheim. Stråsjöleden är en av Europarådets officiella kulturvägar, en kulturvägarnas E 4, om man så vill. Stråsjöleden ingår i Olofsvägarna (Olavsvägarna), som går till Trondheim.

Helgonleden är ett nytt namn på en medeltida led, som går från Uppland till Trondheim via Gävletrakten, Skog, längs med Ljusnan förbi Undersvik, Järvsö, Färila och Kårböle. Helgonleden ingår också i Olofsvägarna.

Helgonleden genom Ödmården länkades samman symboliskt av pilgrimerna själva. De sjutton pilgrimerna knöt ihop två rejäla rep.

Intresset för pilgrimsvandringar växer.

– I Europa är det stort och det är väldigt många som pilgrimsvandrar, säger Elise Hovanta vid Länsmuseet i Gävle till Söderhamns-Kuriren (7/6 2011).

I Hälsingland arrangerar Kungsgården Långvind pilgrimsvandringar längs den första delen av Stråsjöleden och Pilgrimstid längs stora delar av Stråsjöleden.

Jörgen Bengtson