Söderhamn visar skärgård

I veckan visade Söderhamns kommun upp sina turism- och miljösatsningar i skärgården för besökare från sju orter i Sverige, Finland och Estland. Söderhamn ingår i ett EU-projekt för skärgårdsutveckling, Baces, inom miljö och turism.

Skärgårdsprojekten avlöser varandra i Söderhamn, medan de hittills har lyst med sin frånvaro i Hudiksvall.

Med hjälp av Baces-projektet håller Söderhamn på att uppföra nio sopstationer för källsortering i skärgården och rutiner kring detta. Det finska universitetet Novis deltar i projektet med ett geografisk informationssystem (GIS) över gästhamnar, kommersiella hamnar, båtklubbar, sjökort, kartor, väder med mera, som kommer att finnas på en webbplats för besökare i bland annat Söderhamn. Tanken med projektet är att utveckla sådant, som flera orter, öar, kommuner och länder kan dra nytta av.

– Det är väldigt bra med den här typen av projekt som vänder sig till mindre orter i skärgården. Samarbetet gör också att de andra som medverkar slipper uppfinna hjulet två gånger, säger projektledare Ulf Karlsson, Söderhamns kommun, till Söderhamns-Kuriren (8/6 2011).

Cirka trettio personer deltog i båtturen, som visade upp Söderhamns skärgårdsarbete. Turen gick till Skärså, förbi Prästgrundet till Rönnskär, där kommunen har byggt om den gamla lotsstationen till vandrarhem. Rönnskär är en av fyra öar i Söderhamns skärgård, där kommunen erbjuder enkel övernattning.

En som var tagen av den relativt sett oexploaterade miljön var Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare och central drivkraft i Baces-projektet. Han såg stora förutsättningar för bland annat kanotturism i hälsingeskärgården.

– Folk betalar 40 000 kronor för att frysa när de paddlar runt kring Svalbard, när de kan ha det varmt och bra här i Söderhamn för betydligt mindre summor, säger han till Kuriren.

Jörgen Bengtson