Agö fyr blir vandrarhem?

Agö fyr kan blir vandrarhem! De nya ägarna till fyrplatsen har ansökt om att få anlägga en vågbrytare i fyrplatsens gamla hamn, Lotsviken, för att kunna skeppa in byggmateriel och ta emot besökare.

En av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser, Storjungfrun, är redan vandrarhem. Nu verkar Agön stå på tur – om inte länsstyrelsen i Gävle torpederar planerna. Sedan tidigare finns många gamla fyrplatser på Ostkusten, som blivit attraktiva vandrarhem och hotell, bland annat Högbondens fyr på Höga kusten.

Lenn Jerling med familj köpte förra året Agöns fyrtorn, fyrvaktarbostad, lotshus och annat som hör till fastigheterna från försvarsmakten. Lenn Jerling är professor i botanik och bor i Vaxholm. I år startade han, tillsammans med sin fru och ytterligare tre familjemedlemmar, företaget Agöns fyrplats handelsbolag. Syftet med bolaget är att driva vandrarhem och undervisning.

Agö fyrs gamla hamn är i dag oanvändbar sedan staten rev den lilla hamnanläggningen. Närmaste landningsplats finns i dag cirka en kilometer söder om fyrplatsen, dit det går en traktorstig.

Agö fyrplats är i behov av upprustning om den ska kunna bli ett vandrarhem. Länsstyrelsen i Gävleborg lägger nu hinder i vägen för detta genom att vägra Jerling tillstånd att ställa i ordning den gamla hamnen med hänvisning till att Agön är naturskyddsområde. Länsstyrelsen tycker att Jerlings ska transportera byggmaterielet till andra landningsplatser långt från fyrplatsen, med helikopter eller över isen vintertid  – utan att ta hänsyn till de stora merkostnader, förseningar eller andra olägenheter detta innebär.

Om vandrarhemmet ska kunna få gäster är det också nödvändigt att ha en hamn vid fyrplatsen, vilket länsstyrelsen också förbiser.

Lenn Jerling har överklagat länsstyrelsens beslut, skriver Hudiksvalls Tidning i dag. Han påpekar att Hudiksvalls kommun ingår i Kustnära mötesplatser, ett projekt där länsstyrelsen också är engagerad – för att utveckla besöksnäringen i skärgården.

– Det är egendomligt att olika instanser inom länsstyrelsen tycks arbeta som enskilda stämmor och inte som en symfoni, skriver han i överklagan.

Jörgen Bengtson