Kråkön firar stort

I dag firade Kråkö kapell sin 275-årsdag. Fiskarkapellet hade inte stått på sin upphöjda plats blickande ner mot fiskeläget Kråkö hamn om inte prosten Olof Johan Broman hade ordnat det hela. Han bekostade nämligen kapellet med egna medel, när Iggesunds Bruk inte ville låta honom ta timmer från Innerstön till bygget och Hudiksvalls församling inte var intresserad av att ge Kråkön ett kapell.

Kråkö kapell var mer än fullsatt, när årets prästhelg och kapellstämma sammanföll med jubileet. Det kom ungefär 150 personer till högmässan, som också innefattade dop. Efter gudstjänsten sjöng Kråkö barnkör. Jazzbandet Creole Swing underhöll till lunchen, som naturligtvis bestod av strömming.

Kråkön hör till Hudiksvalls församling och historiskt till Hudiksvalls stad, liksom de andra öarna i den lilla arkipelagen från Innerstön i väster till Agön i öster.

Olof Broman var en tusenkonstnär. I år är han utställningsföremålet i ”världens minsta konsthall”, som ligger i fiskelägets gamla telefonhytt. ”Broman på Ön” heter utställningen om tusenkonstnären Broman.

Jörgen Bengtson