Kulturskymning med mersmak

Kulturskymning i Hudiksvall har kommit tillbaka. En torsdagskväll i slutet av augusti fylld med kultur och en del mat. Det är receptet för Kulturskymning, som projektet Fokus Glada Hudik i år genomförde för andra året.

Bakom Kulturskymning stod under många år Hudiksvalls hembygdsförening, som startade aktiviteten på 1990-talet. När föreningen upplevde att kommunen inte ställde upp, ställde man in Kulturskymning. En fin och mycket uppskattad kulturtradition, såg ut att gå i graven.

Men i augusti 2010 återuppstod Kulturskymning igen i mindre skala i Fokus Glada Hudiks regi, med Ulrika Beijer som primus motor. I sommar har Charlotta Carlsson varit vikarierade projektledare för Ulrika Beijer.

– Jag är jättenöjd med gårdagen. Kulturskymning bygger på ideellt arbete från samarbetspartner och artister. Det har varit extremt bra nivå på alla scener, säger en mycket glad men trött Charlotta Carlsson till Hälsingekusten.se.

– Vi har försökt göra Kulturskymning till den folkfest det tidigare var och göra den bredare än i fjol. Jag har försökt efterlika Kulturskymning när den hade sin storhetstid. Det var en smak av det gamla, fick jag höra.

– Glada Hudik gjorde verkligen skäl för namnet i går kväll, summerar hon.

Har Kulturskymning kommit tillbaka för gott?

– Jag är vikarie som fått ta ansvar för sommarens program och vet inte hur det ser ut framöver. Det jag känner är att allt vi genomfört i sommar har varit extremt lyckat. Alla verkar så himla glada och nöjda med sommarens aktiviteter. Jag tror kommunen vill ha en fortsättning.

När Kulturskymning återvände blev det, som tidigare till, Hälsinglands museum, Hudiksvalls stadsbibliotek och Kanalparken men nu med Möljen som samlingspunkt.

I går kväll kunde besökarna njuta av massor av jazz och annan musik, olika dansföreställningar, premiär på Jonas Simas nya dokumentär ”Inget jävla joll” och massa möten mellan människor.

Fokus Glada Hudik är ett samverkansprojekt mellan kommunen och näringslivet. Sommarens program – som i högsta grad har hjälpt till att sätta Glada Hudik och Hälsingekusten på kartan – har bestått av Öppen scen på Möljen, Nationaldagsfirande, Hudik cup, Musik vid Dellen, Danssväng, bilfesten Summer Meet, Hudik-kalaset, Travhelg Hagmyren, utställning om Glada Hudik-teatern, Glada Hudik-dagarna, Kulturskymning och E 4-loppet.

Jörgen Bengtson