Pirater på reträtt?

Piraterna som härjat i Söderhamns skärgård har mött oväntat motstånd i sommar. De fick inte så många nya anhängare, inte så många som ville ansluta sig till gänget på piratön Hundskäret nära Stenö. Så nu kanske piraterna lättar ankar och lämnar Hälsingekusten.

År 2008 startade Söderhamns friluftsfrämjande, med Theo Overeem och Åke Hellström i spetsen, ett piratäventyr för barn i åldern sju till tio år: Piratön. En flotte tar barnen till ön, där de sedan under en halvdag får möta kapten Schack-Matt och styrman Bräde, gå på skattjakt och leka piratliv. Men i sommar kom det inte så många förväntansfulla små pirater.

Tanken var att piratflotten skulle kasta loss två gånger per dag fredag, lördag och söndag. Men av 30 inplanerade turer blev 23 inställda på grund av för få deltagare.

Projektet Piratön är beroende av kommunalt stöd. I år drog kommunen ner på finansiering och annonsering. Detta i kombination med att deltagarna var för få, gör att Theo Overeem och Åke Hellström inte fått betalt för allt arbete. De har visserligen fått betalt för genomförda turer, men inte de dagar de stått vid flotten och väntat på förväntansfulla små pirater.

Under hösten ska de två initiativtagarna träffa kommunen för att se om det finns en framtid för Piratön.

Piratön ingår i Söderhamns satsning på att öppna skärgården för turister. Ansvarig tjänsteman hoppas på en fortsättning.

– Jag önskar verkligen att Piratön blir självbärande, men det som kommer från hjärtat, tillåter inte alltid plånboken, säger hon till Söderhamns-Kuriren (24/8 2011).

Jörgen Bengtson