Camp Igge nära målet

Camp Igge närmare sig målet – en stor inomhushall på Ankarmon i Iggesund. Iggesunds idrottsklubb (IIK) har säkrat 26 av 33,5 miljoner kronor, som arenan kostar. Om ett halvår räknar IIK med att sätta spaden i marken till Camp Igge Arena, en multiarena på 93 gånger 60 meter med plats för idrott, kultur och konferenser.

– Det finns stort behov av en helhetsanläggning. Det finns få sådana i Norrland, säger Stefan Barenfeld, projektledaren bakom Camp Igge, till Hälsingekusten.se.

När Camp Igge Arena blir verklighet får Hälsingekusten en arena den tidigare saknat. Den blir till exempel betydligt större än Glysisvallen i Hudiksvall.

Stefan Barenfeld har med mycket stor framgång raggat pengar och engagerad ideellt arbetande människor i projektet Camp Igge, sedan det startade med en förstudie i januari 2009.

Camp Igge är ett koncept för idrott, rekreation och kultur på Ankarmon och Movallens idrottsplats i Iggesund. När Camp Igge är färdigbyggt kan det erbjuda boende, mat, konferens, sport och fritid på ett och samma område inom en radie av 200 meter.

Arenan ska rymma både konstgräsfotbollsplan på 70 gånger 50 meter, rak bana på 60 meter för friidrott på ena långsidan, en teknikyta på 15 gånger 60 meter för exempelvis höjdhopp och längdhopp på ena kortsidan, en läktare på andra långsidan samt entré, kafé och konferens på andra kortsidann. Med hjälp av sportgolv, som man lägger på konstgräset, kan man använda arenan, dels för idrotter som handboll, basketboll och innebandy, dels för konserter, mässor och konferenser.

Arenan ska ha en läktare för 300 personer, men den kan ta upp till 4 000 personer som konsertlokal.

Arenan ska sätta fart på framför allt idrottsturismen, men också bli en konsert- och mässhall.

– Vi ser Camp Igge som dragare till kommunen, säger Stefan Barenfeld.

De senaste, men säkerligen inte sista, bidragen kommer från Allmänna arvsfoden och Hudiksvalls kommun. I juni anslog Arvsfonden 7 011 500 kronor till arenan. Arvsfoden går in med pengarna för att stödja Camp Igges satsning på handikappidrott och lägerverksamhet. Kommunen bidrar med fem miljoner kronor i bidrag och tio miljoner kronor i räntefritt lån.

Stefan Barenfeld är övertygad om att föreningen ordnar resten av finansieringen.

Villa Camp Igge, ett nytt vandrarhem med 48 bäddar, är redan igång. Iggesunds IK räknar med att ha betalat av lånet för anläggningen inom några år genom uthyrning till framför allt folk som jobbar åt Iggesund paperboard med nya sodapannan.

En kombinerad restaurang och konferensbyggnad stod klar lagom till valborgsmässoafton 2011.

Nu återstår steg tre, själva arenan.

Skälet till att Iggesunds IK startade Camp Igge var en oro för idrottsklubbens och samhällets överlevnad, när nya Europavägen skulle gå utanför Iggesund.

– Vi ville möta hotet från nya E 4:an med restaurang, boende och hall, säger Stefan Barenfeld.

Och det verkar man att göra med besked. Om några veckor öppnar den nya motorvägen. Om drygt ett år ska Camp Igge Arena öppna, om allt går enligt planerna. Byggstarten är planerad till mars 2012.

Jörgen Bengtson