Nytt hus för Sjöräddningen

I lördags fick Sjöräddningssällskapet eget stationshus i Hudiksvall. Därmed byter Hudiksvalls sjöräddningsstation ett litet rum i Kustbevakningens lokaler till eget hus i småbåtshamnen. Hälsingekusten.se har tidigare rapporterat om husplanerna.

Huset kom i fem moduler till färdig plintgrund. Nu finns skalet på plats. Men mycket arbete återstår med renovering både utvändigt och invändigt. När huset är färdigrustat, ska det rymma samlingslokal, kök och badrum. Huset ligger bakom båtsällskapets stuga i Hudiksvalls småbåtshamn.

Redan innan stationshuset kom på plats, hade Sjöräddningssällskapet flyttat räddningsbåten Evert Taube, som från och med i år är en Stridsbåt 90, från inre hamnen till yttre bryggan i småbåtshamnen.

– Bara det är ett lyft i sig. Folk ser oss på ett annat sätt, säger Christian Johansson på Sjöräddningssällskapet till Hudiksvalls Tidning (19/9 2011).

Sjöräddningssällskapet har funnits i Hudiksvall sedan 1997, först som filial till sjöräddningsstationen i Stocka, från 2000 som egen station. Samma år stängde Sjöräddningssällskapet stationen i Stocka. Cirka 90 personer är engagerade i Hudiksvalls sjöräddningsstation, där alla arbetar ideellt. Av dessa är 13 besättningsmän.

På Hälsingekusten finns det tre sjöräddningsstationer: Lönnånger (grundat 2001), Hudiksvall (1997) och Söderhamn (2005).

Sjöräddningssällskapet, vars fullständiga namn är Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne (SSRS), har 66 stationer och cirka 160 räddningsbåtar längs kusten och i de största sjöarna. Organisationen bemannas av 1 800 frivilliga, finansieras av 75 000 medlemmar och tar inte emot bidrag från staten. Sjöräddningssällskapet står för 70 procent av all sjöräddning i Sverige.

Jörgen Bengtson