Sommaren stannar

Sommaren håller sig kvar på Hälsingekusten, trots att naturens färger slagit om till höst. Temperaturen fortsätter att hålla sig kvar på sommarsidan av strecket, alltså över tio grader varmt i genomsnitt under ett dygn.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstidsväxlingarna. Höst är det, enligt SMHI, när dygnsmedeltemperaturen varit under tio grader fem dygn i följd. Hälsingekusten är långt därifrån.

Vi har brittsommarväder, med regn och rusk vissa dagar, fram till dess att hösten kommer till Hälsingekusten. Enligt SMHI:s statistik kom hösten till Hälsingekusten den 20 september i genomsnitt åren 1961–1990. I år ser hösten ut att komma några veckor senare.

SMHI mäter höstens ankomstdatum med femdagarsintervallet. Den 20 september var det fortfarande sommar på Hälsingekusten. Nästa avstämning är den 25 september. Eftersom vi ännu inte haft mer än enstaka dagar med hösttemperatur, kan hösten komma tidigast vid avstämningen den 30 september.

Jörgen Bengtson