Stopp för sikfiske

Under fem år blir det stopp för fiske längs Hälsingekusten under sikens lekperiod, 15 oktober–30 november. Vissa områden blir fredade året om. Staten tar detta drastiska beslut för att rädda siken och andra hotade fiskar.

Det är den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten som tagit beslutet om fiskeförbud. Fiskeförbudet gäller från Nordanstig i norr till Tierp i söder. Förbudsområdet sträcker sig fyra nautiska mil (7,4 kilometer) ut från kusten. Enda undantag från det så kallade höstfiskeförbudet är fiske från land med handredskap, dock inte fiske av sik.

Runt fyra öar i Söderhamns skärgård – Storjungfrun, Tupparna och delar av Kalvhararna – blir det fiskestopp året om för fiske med mängdfångande redskap. Under tre sommarmånader, juni–augusti, blir det dock tillåtet att fiska från land med fasta redskap.

– Det här är en katastrof för oss. Fisket är anledningen till att man har sommarstugor här, säger Bengt Hedman, Kalvhararnas hamnförening, till Söderhamns-Kuriren (27/9 2011).

Havs- och vattenmyndigheten kommer under vintern att före dialog med boende, forskare och länsstyrelsen, för att se om man ska justera beslutet i ena eller andra riktningen.

Sikbeståndet har minskat kraftigt sedan 1990-talet. Bakom det minskade beståndet står framför allt sälen (180–750 ton per år i Bottenhavet) men också överfiskning, som främst fritidsfiskare (188 ton per år) men också yrkesfiskare (65) stå för. Den hatade skarv står för en mindre del (13), enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Jörgen Bengtson

Artikeln uppdaterad 2011-09-28