Långt kvar till vinter

Först var hösten sen, och nu är vintern försenad. Hösten kom till Hälsingekusten den 12 oktober. Men vintern har än så länge bara nått några få områden i inre Lappland och Jämtland.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstidsväxlingarna. Vinter är det, enligt SMHI, när dygnsmedeltemperaturen varit under noll grader Celsius fem dygn i följd. Vintertemperatur är det, när enskilda dygn har en dygnsmedeltemperatur under noll grader.

SMHI mäter temperaturen vid tre tillfällen under ett dygn, klockan 7, 13 och 19 svensk normaltid. På så sätt får SMHI också fram en dygnsmedeltemperatur.

Hösten kom sent i år och lär stanna en bra tag in i den säsong vi normalt kallar vinter. Vintern brukar komma till Hälsingekusten den 20 november, enligt SMHI:s statistik för vinterns genomsnittliga ankomst åren 1961–1990. I år kom hösten hela tre veckor senare än normalt.

Det mesta talar för att även vintern blir försenad i år, efter två ovanligt tidiga och kalla vintrar föregående år. Hittills har Hälsingekusten inte haft en enda vinterdag denna säsong, även om natt- och morgontemperaturen varit under noll grader, som i dag.

För ett år sedan, den 11 november, hade Långvindsbruk minus tolv grader och ett decimetertjockt snötäcke.

Jörgen Bengtson