Ny kustbebyggelse på gång

Hälsingekusten kan få mer havsnära kustbebyggelse i Sörfjärden, Mellanfjärden och Stocka i Nordanstig. Kommunen har inventerat 20 områden och föreslår nu att sex av dem ska bli så kallade landsbygdsutvecklingsområden i strandnära lägen (LIS).

De sex områden som Nordanstigs stadsarkitekt föreslår som LIS-omården är Varpsand, Klasviken och Klasudden i Sörfjärden,  Lindstahusviken och Grönviken i Mellanfjärden samt Morängsviken i Stocka. Nordanstig vill öppna för exploatering med både permanenthus och fritidshus, både enfamiljs- och flerfamiljshus.

Det finns ett antal personer som protesterar mot planerna. Kommunen betonar visserligen att vid en exploatering måste man skydda naturvärden, djur- och växtliv samt stränderna. Kritikerna vill sätta stopp för de flesta föreslagna områden.

Nu får kommunfullmäktige avgöra vilka områden som ska bli aktuella för kustbebyggelse i Nordanstig.

I Hudiksvalls och Söderhamn pågår liknande arbeten.

Jörgen Bengtson