Fiskeförbud fungerar

Förbudet mot kustfiske verkar att fungera. Kustbevakningen har hittills bar beslagtagit nät vid tre tillfällen.

Den 15 oktober trädde Havs- och vattenmyndighetens förbud mot höstfiske i kraft för norra Upplandskusten samt för Gästrike- och Hälsingekusten i kraft. Syftet med förbudet är att säkra sikens överlevnad, vilket vi berättat om på Långvind.com tidigare, Stopp för sikfiske.

Protesterna mot fiskeförbudet har varit många. Därför räknade Havs- och vattenmyndigheten med många olagliga nät längs Gästrike- och Hälsingekusten. Men fångsten blev dålig.

– Bara tre beslag vid tre olika tillfällen. Vi hade trott att det skulle vara fler som inte respekterade förbudet. Men människor verkar ha tagit sitt ansvar, säger Göran Grudén-Svensson, Kustbevakningen, till Söderhamns-Kuriren (15/11 2011).

Kustbevakningen har hittat näten utanför Vallvik, Olsvik och Rexvågen.

Sikbeståndet har minskat kraftigt sedan 1990-talet. Bakom det minskade beståndet står framför allt sälen (180–750 ton per år i Bottenhavet) men också överfiskning, som främst fritidsfiskare (188 ton per år) men också yrkesfiskare (65) stå för. Den hatade skarven står för en mindre del (13), enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Jörgen Bengtson