Söderhamn får havskrog?

Hälsingekusten kan få en skärgårdsrestaurang i ett av de gamla tullhusen vid kajen i centrala Söderhamn.

Kommunfullmäktige beslutade i september i år att renovera det mittersta av de tre tullhusen. Tanken är att här skapa ett centrum med skärgårdskänsla. Kommunen har avsatt 3,8 miljoner kronor för renoveringen, som redan har startat.

Vad innebär då ”skärgårdskänsla”?

I första hand handlar det att skapa förutsättningar för en fisk- och skaldjursrestaurang. Kommunen håller som bäst på att bygga om fastigheten och förbereder för restaurangverksamhet på bottenvåningen.

– Det har varit ett starkt önskemål i många år att det öppnas en restaurang med havstema i Faxepark, och vi hoppas att det blir så när vi skapar bra förutsättningar för en etablering, säger Lars Stål, fastighetschef i Söderhamns kommun, till Söderhamns-Kuriren (8/11 2011).

Även i Hudiksvalls hamn finns lösa planer på en havskrog, vilket vi berättade om i oktober.

Jörgen Bengtson