Ljusne får museiförstärkning

Ljusne bruksmuseum och därmed Hälsingekusten har fått förstärkning i form av sågverkshistoria. Bakgrunden är den Rikssågverksskola som tidigare fanns i Skoghall, Värmland. Skolans arkiv har varit hemlöst en tid och kom förra veckan till Ljusne tack vare Tord Segerdahl, som kommer från Ala utanför Ljusne och tidigare var rektor för Rikssågverksskolan.

Tord Segerdahl samlade material till arkivet under sina många år inom sågverksindustrin och framför allt under tiden på Rikssågverksskolan. Skolan var den enda av sitt slag i Sverige och blev därför en magnet för allt som hade med sågverksutbildning att göra: böcker, skrifter, bilder, filmer och annat undervisningsmaterial. När Tord Segerdahl gick pension, fortsatta han att arbeta med sågverksskolearkivet, som nu alltså är på plats i Ljusne.

Vad som gör arkivet speciellt är att det till stor del består av annat än skrivna dokument. I arkivet ingår också maskiner och apparater för att läsa, lyssna och titta på allt material. Det gör att arkivet innehåller tekniska rariteter som synkroniserade diaprojektorer och synkroniserade bandspelare.

Exakt hur och var bruksmuseet kommer att ta hand om materialet är inte klart. Men museiföreningen är glad över att ett stycke viktig sågverkshistoria hamnar i Ljusne.

– Vi träskallar, som har sågspån i stället för hjärnsubstans i huvudet, tycker det här är väldigt skojigt, säger Lasse Persson, ordförande i Ljusne bruksmuseum, till Söderhamns-Kuriren (4/11 2011).

Jörgen Bengtson