Hårte får samlingslokal?

Hälsingekusten kan få en ny samlingslokal i Hårte gamla skola. I fiskeläget Hårte, Jättendal, har lokalbefolkningen startat en insamling för att köpa den gamla skolan, som Harmånger-Jättedals församling i dag äger.

– Vi får den till ett lägre pris än värderingen men inte gratis, skriver Staffan Berg, som driver webbplatsen www.hårte.nu.

Han har tagit initiativ till att bilda en interimsstyrelse för en intresseförening för Hårte skola. Den har skickat en förfrågan till 300 Hårtebor i fiskeläget och förskingringen, där man föreslår att man bildar en andelsförening, som samlar ihop pengar och köper skolan. Det krävs att minst 500–600 personer tecknar sig för andelar om 1 000 kronor vardera, för att affärens ska gå i hamn.

Problemet är att det inte räcker med att få ihop pengar att köpa den gamla skolan. Sedan behövs det kapital för att rusta den tidigare skolbyggnaden och bland annat ställa i ordning en lägenhet på övervåningen för uthyrning. Här gäller det att ha pengar för att bygga badrum och rusta upp kök.

– Det värsta som kan hända är att vi köper skolan och sedan inte orkar hålla i gång det hela. Därför behövs många som engagerar sig, säger Staffan Berg till Hudiksvalls Tidning (19/12 2011).

Kyrkonämndens ordförande, Åsa Löf (C), är förhoppningsfull, men vill inte ge något exakt pris på skolan.

– Vi förhandlar med föreningen. Men vi tror detta ska bli en bra lösning för alla, och hoppas verkligen det går i lås, säger hon till HT.

– Det vore bra om skolhuset blir medlemsägt, men vi har ingen möjlighet att skänka det till föreningen, den diskussionen är avslutad, säger hon.

Intresseföreningen har ordinarie årsmöte i februari. Då beslutar föreningen om hur man går vidare.

Jörgen Bengtson