Var finns råtalloljan?

Arbetat med att röja upp efter de två katastrofer – oljeutsläppet i Sandarne och stormen Dagmar – som under veckan drabbade Hälsingekusten, fortsätter. Längs stränder och öar utanför Långrörshamnen, Sandarne, bekämpar Kustbevakningen, räddningstjänsten och andra den bruna geggan som stavas råtallolja.

Man använder både så kallade strandbekämpare – miljöskyddsfartyg – samt hink och spade. Stormen har spridit ut oljan över större ytor. Värmen gör att det inte går att samla upp oljan på isen, som annars hade varit fallet vid den här tiden på året.

En fråga oljesanerarna ställer sig är: Var är all olja?

När Arizona Chemicals cistern i Långrörshamnen sprang läck dagarna före jul, sa företaget att 800 ton råtallolja rann ut. Drygt 300 har samlats in till havs, 100 har fastnat på stränderna. Var är resten?

Sannolikt har stormen spridit oljan, så det inte längre är upptäckbar. Olja har också sjunkit till botten, trots Arizona Chemicals försäkran att den inte kan sjunka.

– Räddningstjänsten har sett att det finns olja på bot­ten, säger Pär Berggren, räddningsledare på Kustbevakningen, till Söderhamns-Kuriren (27/12 2011).

Om oljan ligger på botten finns risk att den flyter upp senare.

Kustbevakningen drar nu tillbaka sina tunga saneringsresurser, men saneringen är inte på något sätt över. Oljeutsläppet kommer att göra sig påmind under våren och sommaren, och kanske längre tid än så.

Jörgen Bengtson