Större taxibåt till Söderhamn?

Söderhamn kan få en större taxibåt till sommaren. Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden (KUS) vill investera i en ny båt, som kan ta 20 passagerare. I dag tar kommunens taxibåt Gigi 12 passagerare; det är ofta för lite för att klara transporten till kommunens övernattningsstugor i skärgården.

Gigi hade problem förra sommaren med krånglade motor. Nu måste kommunen antingen byta ut motorn eller köpa ny båt. KUS förordar en ny och större båt. Behovet av en båt som kan ta fler passagerare har vuxit i takt med att bäddarna i kommunens uthyrningsstugor har ökat. En ny båt skulle också klara i- och urlastning bättre.

Nu bollar KUS över båtfrågan till kommunstyrelsen, eftersom det både handlar om investering och ökade driftskostnader.

Om kommunstyrelsen fattar ett snabbt beslut kan en ny båt vara på plats till säsongstart i maj i år.

Söderhamn är enda kommun på Hälsingekusten, som erbjuder allmänheten skärgårdstrafik via egen taxibåt. I Söderhamn finns också privata taxibåtar, vilket både Hudiksvall och Nordanstig saknar.

Jörgen Bengtson