Tufft på Agön

Lenn Jerling vill driva vandrarhem i Agö fyr. Han kämpar i motvind, inte bara i den hårda blåsten på fyrplatsen, utan också med myndigheterna. Mark- och miljödomstolen har avslagit hans ansökan att anlägga vågbrytare vid Lotsviken, för att kunna transportera material och ta emot gäster.

I somras sa länsstyrelsen nej till fungerande hamn, vilket vi berättade om 23 juli 2011, Agö fyr blir vandrarhem?

– Våra planer är att börja med ett enkelt vandrarhem, ett härbärge, berättade Lenn Jerling för Hälsingekusten.se i september förra året.

Då var planerna att kanske ”öppna lite försiktigt” till sommaren 2012. Det blir nu svårare.

Men Lenn Jerling ger inte upp. Han går vidare och försöker överklaga mark- och miljödomstolens beslut.

Om och när han väl har etablerat ett vandrarhem finns möjligheten att länsstyrelsen ser mer positivt på vågbrytare och därmed fungerande hamn i Lotsviken, cirka en kilometer sydöst om Agö fyrplats. Vid Agön går det nämligen inte att lägga till.

Jörgen Bengtson