Agön får vandrarhem

Sommaren 2012 kan Hudiksvalls skärgård få sitt första vandrarhem. Familjen som köpt Agö fyrplats rustar den gamla fyrmästarbostaden för att kunna öppna den som vandrarhem. Hälsingekusten.se har tidigare berättat om tankarna.

– Våra planer är att börja med ett enkelt vandrarhem, ett härbärge. Vi kanske kan öppna lite försiktigt nästa sommar, säger Lenn Jerling, Vaxholm, som köpt fyrplatsen tillsammans med sin hustru Bitte och tre söner.

Vad som hägrar är inte ett dyrt hotell eller flott spa i den gamla fyrmiljön, utan ett bevarande av ett unikt natur- och kulturvärde.

– Vi gör inte det här av kommersiella skäl. Det var våra tre söner som drev på: ”Vi har tänkt att du ska köpa en fyr”, sa sönerna till mig. Det blev en rolig familjeangelägenhet, berättar han.

Familjen Jerling hade länge haft sommarstuga i Stockholms skärgård. Nu flyttar de norrut.

– Vi kände oss färdiga i Stockholms skärgård, sålde huset på Norröra som jag hade byggt själv och köpte Agö fyrplats för pengarna. Efter skatt gick det jämnt ut.

Sommaren har de ägnat åt att transportera bohag och byggmateriel till Agö fyrplats via Lotsviken och renovera fönster på fyrmästarens bostad. Husen hade sedan tidigare nya tak, så skalskyddet är nu säkrat.

– Vi är nöjda med utanmätet. Nu börjar vi med innanmätet, summerar han.

De har problem med länsstyrelsen och naturvårdaren på ön, som hävdar att de bara får använda fyrhjulingen för transport från Lotsviken till Agö fyrplats fyra gånger per år. Det förslår inte långt om man ska rusta upp en liten by – som Agö fyrplats är räknat i hus – och driva turismverksamhet.

– Vi ger oss inte, säger Lenn Jerling, som från och med nästa sommar har massor av tid att hantera både hus och myndigheter.

– I maj nästa år går jag i pension. Jag räknar med att vara på Agön hela sommaren. Jag kommer att bo där från maj till september.

Kontakterna med Hudiksvalls kommun har fungerat mycket bra.

Redan i år har familjen Jerling tagit emot sjuttiotalet besökare.

– Fyren är ett kulturarv. Vi har inte gjort någon reklam, men vi har haft massor av besökare, säger han och går därmed i polemik med länsstyrelsen, som hävdar att det inte finns någon verksamhet där.

– Helt oannonserat hade vi öppet hus på internationella fyrdagen, lördagen den 20 augusti. Det kom 25 till 30 personer, de allra flesta från Agö hamn. Nästa år kommer vi även officiellt att ha öppet på fyrdagen, säger han.

– Folk på Agön har varit så enormt välkomnade, berättar Lenn Jerling.

Från och med nästa sommar hoppas han kunna samverka med andra aktörer inom turismbranschen, som vill öppna skärgården.

Jörgen Bengtson